Tässä hieman listaa lukemistani asioista. Lähteitä en ole joka kohdasta täysin tarkastanut, mutta täyttä humpuukia eivät tunnu olevan. Mikäli joku on toista mieltä: valaiskoon, kiitos! Alla listaa lyhyesti siitä miten nämä ovat vaikuttaneet.

Mats-Eric Nilsson:Petos lautasella

Mats-Eric Nilsson: Aitoa ruokaa

Aitoterveys.fi: Aspartaamista

Nämä (ja muutama muu asia) vaikuttivat siis seuraavasti:

  • Ostan nykyään luomuna kaikki hedelmät ja vihannekset. Ainakin kaikki ne, joita ei kuorita.
  • Leivon leivän itse. Kaupasta tulee ostettua lähinnä näkkäriä.
  • Pyrin välttämään lisäaineita. Tarkennan kuitenkin, että kaikki lisäaineet eivät suinkaan ole pahasta. Järki käteen tässäkin.
  • Kevyttuotteita ei tässä taloudessa käytetä: meillä ostetaan täysmaitoa ja voita. Toiveena olisi pastöroimattoman ja homogenoimattoman maidon käyttö.
  • Maitotuotteista ostetaan vain turkkilaista jogurttia ja maitoa. Jogurttikokeiluni alkavat olla siinä pisteessä, ettei sitäkään tarvitse hankkia. Jos juuri katoaa, niin sitten täytyy hankkia purkki viiliä tai smetanaa.
  • Aspartaamista ja muista keinotekoisista makeutusaineista: käytän agavesiirappia ja hunajaa. Sokeria vältän myös.
  • En osta juuri mitään valmista. Makkaran valinnassa menee nykyään ikuisuus. Makkara on listalla, sillä en (vielä) osaa tehdä sitä itse.

En todella osta kaikkea, missä on luomuleima päällä. Niissäkin valitettavasti väliin tunnutaan huijaavan kuluttajaa siinä mielessä että mistä tahansa kannattaa pyytää törkeää ylihintaa. Yksinkertaisena ohjenuorana: vältän prosessoituja ruokia mahdollisimman pitkälle eli pyrin pitämään ainesosaluettelon lyhyenä. Mietin, mitä aineita tuotteen valmistamiseen oikeasti käytetään ja vertaan sitä siihen mitä lukee listassa. Hedelmissä ja vihanneksissa suosin luomua yksinkertaisesti siksi, etten halua syödä myrkkyjä suoraan. Ja teille, jotka kuvittelette myrkkyjen kuolevan mahahappoihin, ohimennen kerron erään professorini maininneen osan näistä myrkyistä huitelevan suoraan keskushermostoon ja sitä kautta aivoihin. (Lähde tuntematon tällä hetkellä, en siis voi taata väitettä.)

Nilssonin kirjoista täytyy sen verran sanoa, että ne sisältävät lähes samat asiat. Itse pidän enemmän tuosta Petos lautasella -kirjasta, sillä lopussa on  mahtava taulukko eri kasvisten satokausista ja erittäin kattava lista suoramyyntiä harjoittavista luomutiloista ympäri Suomen.