SWG = Sprouted Wheat Grain. Luin tuosta joskus aiemmin jo, mutta nyt sain vihdoin aikaiseksi koettaa.

Ohjetta katson täältä. Tarkemmin sitä ohjetta, jossa leipään ei tule muuta kuin tuota vehnää. Vehnän käytöstähän olen luopunut, mutta ehkä on tarpeen tarkentaa tuota. Olen siis luopunut vehnäjauhojen käytöstä. Olen ymmärtänyt, että kun vehnää idättää, siihen muodostuu vitamiineja erittäin paljon - se on siis terveellisempää. Lisäksi, jauhot tulisi käyttää mahdollisimman pian jauhatuksen jälkeen, niistä kun alkavat kadota hyvyydet ja jäljelle jää vain massa-ainetta. Huomautan, että edellinen on enemmänkin omaa mielipidettäni, en juuri nyt jaksa kaivaa lähteitä tai muutakaan. Idätys nyt kuitenkin on käsittääkseni hyvä juttu, oli niin tai näin :D

Mutta siihen ohjeeseen.

  • Liota jyviä 18 tuntia vedessä.
  • Huuhtele kertaalleen ja anna itää 36-48 tuntia. Tänä aikana sekoittele muutamaan otteeseen, varsinaista huuhtelua ei enää tarvita (vaikka linkin ohje niin meinaakin, en muista että koskaan olisi vehnää idätettäessä erityisesti huuhdeltu). Valmiita, kun idun pituus on n. 1/3 jyvän pituudesta.
  • Sitten yleiskoneeseen ja silputaan terällä kunnes pallura halkeaa.
  • Muotoillaan leiväksi ja paistetaan alle 160 asteessa 2,5 tuntia

En siis ole tehnyt tätä aiemmin. Vehnää idätettiin kotona, niin siitä tiedän jotain. Nyt olen menossa siinä kohtaa, että odottelen itämistä. Muutaman päivän kuluttua olisi siis tiedossa uutukaista leipää. Toivottavasti tämä onnistuu.

Ja tuosta idätetystä vehnästä vielä. Sen voi kuivata ja sitten jauhaa ja käyttää ihan normaalin jauhon tapaan. Oma yleiskoneeni ei kykene viljamyllyksi, ja toivonkin, että joskus pystyisin jauhamaan tuota idätettyä ja kuivattua vehnää. Luulisin sen olevan pehmeämpää. Itumössöstä voi tehdä leipää sellaisenaan, mutta jos haluaisin tehdä esimerkiksi piirakkaa tai muuta, niin jauhomaisempi jauho olisi ehkä parempi. Viljamyllyn haluaisin kyllä ehdottomasti muutenkin, sillä haluaisin käyttää ihan tuoreita jauhoja. Mutta koska se investointina on 400 euron luokkaa, niin en tällä hetkellä voi muuta kuin unelmoida sellaisen hankkimisesta.