Kokeilin rahkan ja juuston tekemistä. Yhdistelin hiukan tietolähteitäni ja päädyin seuraavaan:

  • Anna maidon piimiytyä yön yli suljetussa astiassa.
  • Laita voitelemattomaan uunivuokaan 125 asteeseen 45-60 minuutiksi.
  • Viillä pintaan ristikko ja anna olla uunissa vielä 30-45 minuuttia
  • Nostele palat siivilään (vaatteen päälle), jotta hera valuu pois. 
  • Jäljelle jäävä on sitten sitä rahkaa. Voi kuulemma käyttää myös tuorejuustona kun sotkee vaikka yrttejä mukaan.

Herasta oli sitten tarkoitus keitellä mesjuustoa. Minulla ei ole minkäänlaista käsitystä miten tuo tehdään, mutta kokoon se piti keitellä ja lopussa lisäillä sitten maitoa tai kermaa.

Ja näin kävi:

Maitoni ei piimiytynyt, mutta laitoin sen kuitenkin uuniin. Sitten ajattelin, että ehkäpä piimiyttäminen ei onnistunut, koska maito oli pastöroitua enkä ollut rakennetta rikkonut. Toinen mahdollinen syy olisi sitten se, että lämpötila oli liian kylmä. Otin maidon siis uunista pois kun ketto oli muodostunut ja kaadoin purkkiin.

Aamulla piimiytys oli kyllä onnistunut paremmin. Vaikea sinänsä sanoa, että oliko se mennyt pilalle vai miten. Mitään bakteereitahan en mukaan pistänyt. Tuon seoksen laitoin uuniin, mutta siinä vaiheessa kun olisi pitänyt leikata ristikko, niin kiinteää massaa ei ollut. hera oli kyllä erottunut ihan hyvin.

Annoin siis olla uunissa vielä hetken ja laitoin sitten valumaan. Massa näytti kyllä tuorejuustolta tai raejuustolta. Haisi mielenkiintoiselta lämpimänä. Jääkaapissa hetken oltuaan vaikuttti tutummalta. Vielä en ole uskaltanut maistaa. 

Herajuusto taisi olla sitten taas sellanen kokeilu. Keittyihän se kokoon. Maitoa lisäsin loppuvaiheessa ihan hiukan. Nyt näyttää lähinnä kovalta majoneesilta ja tuosta tuli sellainen ruokalusikallinen  (Maitoa tosiaan puolisen litraa alussa.)