Olen sinänsä ilahtunut muutoksesta, joka on nähtävillä ruokavalmistajien tuotteissa. Asiaa on saatu muutettua jokseenkin parempaan suuntaan, mutta osin tässä ollaan taas viemässä kuluttajaa narussa.

Miksikö ajattelen näin? Ensinnäkin on sinänsä hullua, että luomutuotteesta pitäisi maksaa aivan järjettömiä summia vain koska paketin kyljessä lukee 'luomu'. Tämä nyt on keskustelu, joka useinmiten ei johda mihinkään, sillä kalleutta perustellaan ties millä tuotantokustannuksilla ja sellaisella, mutta osa hinnasta - varsinkin isommilla toimittajilla - on ihan puhdasta ilmaa.

Sitten ovat nämä tuotteet, joiden kyljessä mainostetaan kissankokoisin kirjaimin että ne eivät sisällä trendilisäaineita, kuten natriumglutamaattia. Kuinka moni kuluttaja ostaa tuollaisen paketin lukematta sen tarkemmin pientä pränttiä? Kuinka moni pistää merkille, että samalla valmistajalla muut tuotteet saattavat sisältää noita kauhistuksen aineita?

Lausahdus "ilman E-koodeja" on sinänsä hauska, sillä se kätkee sisälleen mahdollisuuden käyttää edelleen lisäaineita. Kuluttajallehan on esimerkiksi ehditty iskostaa ajatus siitä että koodia E621 tulee välttää, mutta kuinka moni sitten muistaakaan että natriumglutamaatti on sama asia. Entä kuinka moni tietää, että aromivahventeita ovat kaikki koodit väliltä E620 - E 650.

Koska en kuitenkaan ole elintarviketeollisuuden piirissä työskentelevä, en osaa sanoa voiko mitä tahansa aromivahvennetta käyttää. Koska en tunne näitä aineita tarpeeksi, en voi sanoa ovatko ne kaikki saman negatiivisen huomion ansaitsevia. Itse en halua näitä aineita ruokaani, sillä mielestäni jotain lähtökohtaisesti pielessä kun ruoan makua täytyy keinotekoisesti vahvistaa.

Itse väitän (ja subjektiivisesti myös koen), että biodynaamisesti viljelty kurkku tai tomaatti todella maistuu joltain, kun perus kasvihuonetoverinsa maistuu vedeltä. Samasta syystä kuvittelen, että näitä tehotuotettuja tarvitsen enemmän jotta ruoka täyttää vatsan. Koska ihminen kokee kaiken yksilöllisesti, niin hyväksyn täysin sen, että joku toinen kokee toisin. Antaisin meille kaikille kuitenkin mieluimmin mahdollisuuden toteuttaa itseämme sen enempää syyllistämättä. Pyrin tähän, aina en onnistu.

Itse pyrin valitsemaan vain sellaisia tuotteita, jotka eivät sisällä välttelemiäni aineita. En ole opetellut E-koodeja ulkoa, pyrinkin siis valitsemaan tuotteita, joiden tuoteseloste vastaa suunnilleen reseptiä. En boikotoi tiettyjä valmistajia tai suosi toisia, en osta järkyttävän hintaisia kasviksia tai hedelmiä, vaan pyrin ostamaan ne kasvukausiensa mukaan.