Tästä on pitänyt jo hetki kirjoittaa, mutten ole saanut aikaiseksi. Ostoslistallani oli pitkään kuukuppi, jota kuulin kehuttavan kovasti (etupäässä vessojen seinillä, tosin). Kesälomareissun ollessa hyvin lähellä ostopäätökseen tarjoutui melko luonnollinen tilaisuus - nimittäin kuukauden se aika, jolloin ei kanssa ole minkäänlaista asiaa uimaan. Mainittakoon nyt, etten syystä tai toisesta ole koskaan kyennyt käyttämään muita välineitä kuin siteitä. Tamponienhan kanssa voi kuulemma myös uida.

Tamponikammoni aiheutti osaltaan myös sen, että epäilin kuukupin soveltuvuutta kohdalleni ja n. 30 euron sijoitus tuntui aika kovalta siihen nähden että joutuisin heittämään sen heti pois. Ilmeisesti näillä on kuitenkin ihan hyvät jälleenmyyntimahdollisuudet, kuulin myöhemmin.

Olosuhteiden pakosta siis päätin sijoittaa rahani ja tutkailin paketteja apteekissa (muihin kauppoihin en siinä yhteydessä päässyt). Apteekin henkilökunta oli kovin ystävällistä, mutta varsinaista apua en valintaani saanut. Päädyin siis valitsemaan valmistajan ohjeiden mukaan ja mukanani lähti Luneten koko 2. Syyt tähän olivat hyvin yksinkertaiset: minulla on runsaat kuukautiset ja olen synnyttänyt. Valinta osoittautui myöhemmin oikeaksi.

Vessassa sitten pyörittelin kuppia jonkin aikaa. Heti alkuun voi todeta, että kyseessä todella on tekniikkalaji, joten ensi alkuun ei ihan pikakäynneillä todennäköisesti selviä. Kuukupin asettaminen paikalleen onnistuu suhteellisen helposti. Kupin avaaminen puolestaan vaatii jo hieman sorminäppäryyttä. Kun kuppi on saatu paikalleen, niin kaikki sujuu vallan mainiosti. Ihan alussa käytin kyllä pikkuhousunsuojaa vahinkojen varalta mutta huomasin sen pian turhaksi.

Poisottaminen vaatii tekniikkansa myös. Oma tapani on ensin vetää kuppi niin ulos kuin vain saan, sitten ujutan sormen kupin reunaa myöden ja taitan kuppia samaan tapaan kuin asettaessani sitä.

Kuppi täytyy tyhjentää vuodon runsaudesta riippuen muutaman, kuitenkin viimeistään kymmenen tunnin välein. Itselläni riittää laittaa aamulla, työpäivän loppupuolella ja sitten taas illalla. Hankalin kohta on kuitenkin se, että koska kuppi ei tunnu millään tavalla, saatan toisinaan unohtaa täysin että minulla edes on kuukautiset. Niinpä tyhjennysväli menee joskus hyvinkin lähelle kymmentä tuntia. 

Puhdistus vessassa tapahtuu ihan vain huuhtomalla kuppi vedellä. Itse puhdistan ensin kylmällä ja sitten kuumalla. Puhdistuspyyhkeitä en ostanut, enkä koe niitä tarpeelliseksi hankinnaksi normaaliolosuhteissa. Retkeilymaailmassa on kuitenkin hyvä, jos kantaa mukanaan jotakin puhdistustapaa. Huomasin nimittäin, ettei kaikissa vessoissa suinkaan ole käsienpesuallasta käden ulottuvilla. Tämäkin saattaa olla mielipideasia, mutta minusta on kaikista mukavinta, jos voin huuhdella kupin pöntöllä istuessani ja laittaa sen suoraan paikalleen. Kuukautisten välillä kuppi steriloidaan keittämällä.

 Tässä kohtaa kolmet kuukautiset on käyty läpi, enkä voi kuin suositella mitä lämpimimmin. Hajua ei ole minkäänlaista, ei tarvitse pelätä ohivuotoja ja sotkuisia alushousuja eikä tarvitse tuottaa lisää kaatopaikkajätettä. (Tosin, ei minulla ole pienintäkään käsitystä kuinka hävitän kuppini vuosien jälkeen. Toivoakseni silloin on kehitetty jokin menetelmä, sillä muutoin hakkaan päätäni seinään.) Varsinaista rahansäästöä on ehkä myös tullut, sillä aiemmin olen ostanut vähintään yhden sidepaketin kuukaudessa. Hinnoiltaan nuo ovat alle eurosta varmasti yli neljään. Omat ostokseni ovat olleen edullisimmasta päästä. Seksikin (joskin hieman rajoitettu) on muuten paljon siistimpää 

Huonoja puolia kuukupissa on toki myös. Tekniikka vaatii todella totuttelua, joten pika-aikataululla ei kannata lähteä. (Kuitenkin, harjoitella voi vaikka ilman kuukautisia ja muutenkin kupin voi laittaa jo ennen niiden alkua.) Jos veri ällöttää, niin tämä saattaa todella vaatia totuttelua. Ehkä keksisin muitakin jos oikein yrittäisin.