Noniin, laskiaissunnuntain kunniaksi tuli tehtyä hernekeittoa ja pullia. Sokerilta en välttynyt, enkä sinänsä ajatellutkaan välttyä. Sitä pidetään vähän kummallisena.

Hernekeittoon siis:

  • n. 650 g kuivattuja herneitä
  • 4 l vettä
  • 2 sipulia
  • suolaa
  • meiramia

Ohjeistusta keittoon:

  1. Puhdista herneet roskista ja laita likoamaan veteen. Itse laitan suoraan kattilaan. Liota saavat yön yli vähintään. Voivat kyllä olla sen 12 tuntiakin...
  2. Rauhallista keittelyä noin tunti. Kuori vaahto pinnalta. Itse tulen poistaneeksi myös pintaan nousseet herneet samalla. Liekö tuosta haittaa tai hyötyä.
  3. Silputtu sipuli sekaan ja keitellään valmiiksi. Vie tunnin tai enemmän. Mielestäni tämä on niitä keittoja, jotka saavat keittyä aika pitkään ja mitä kauemmin, sitä parempi.
  4. Lopussa mausteet: suola ja meirami. Melkeinpä maun mukaan on paras. Sinänsä kannattaa huomata, että tällaisessa lihattomassa versiossa suolaa tarvinnee hieman enemmän.

Tämä oli siis lihaton versio, mutta jos haluaa lihallisen, niin raa'at lihat lisätään sipulien kanssa ja esim. tölkkiliha puoli tuntia ennen valmistumista. Meillä tehdään nyt siten että kylkisiivut paistetaan erikseen ja kukin lisää maun mukaan. Näin on helpompi miellyttää kasvissyöjiä, vaikka osan mielestä onkin parempi että liha keittyy samalla.

Ja pulliin:

  • 50 g tuorehiivaa
  • 5 dl kädenlämpöistä maitoa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 200 g voita (suolatonta)
  • spelttijauhoja

Jauhoja en näissä mittaa juuri koskaan. Vuokaleipä on sellainen, johon tiedän 500 g:n riittävän. Menee siis SunSpeltin paketti kerralla 

  1. Sekoita maidon joukkoon hiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Munat voi laittaa myös. Sekoita kunnes hiiva on liuennut.
  2. Sekoita jauhoja niin paljon että taikina alkaa muodostua. Sitten pehminnyt voi sekaan.
  3. Lisää jauhoja kunnes taikinan koostumus on oikea. Jos käytät spelttijauhoja, on hyvä huomata että taikina jää aika paljon löysemmäksi kuin vehnäjauhoilla.
  4. Kohota vähintään puoli tuntia. Leivo pulliksi ja kohota liinan alla.
  5. Voitele (jos haluat) ja paista uunissa 225 asteessa 10 -15 minuuttia.

Nuo jäivät aika littanoiksi. Taikina on todella pehmeää eikä siten pysy muodossaan. Lopputuloksena on kuitenkin aivan mahtavan pehmeitä pullia! Njam!

Meillä laitettiin sekaan JamIT:n mangohilloa, kermavaahtoa ja mantelijauhoa. Mantelimassaa en jaksanyt tehdä, joten jauhoin vain mantelilastut jauhoksi.

Saldo sinällään aika hyvä. Ei täysin luomuaineksista, mutta lisäainelista jäi lyhyeksi. Tuo teollisuussokeri on oikeastaan ainoa mistä olen pahoillani.

Pitäisi varmaan alkaa laskea paljonko nämä itse tehdyt maksavat vs. kaupan tuotteet...