Hesarin sivuilla oli tänään mielenkiintoinen artikkeli, jonka mukaan makkara saattaisi suurentaa naisten aivoinfarktiriskiä. Prosessoimaton punainen liha ei tuottanut vastaavaa havaintoa, sen siis ei ajatella nostavan tuota riskiä. Hesarin juttu linkkaa mukavasti Stroke-lehden sivuilla tuohon tutkimukseen, mutta artikkelin luku vaatii sen ostamista. Täytynee tässä joku päivä raahautua kirjaston laitteille lukemaan se. Kiinnostaisi nimittäin tietää, että miten tuo prosessoitu liha on määritelty ja kuinka on esitetty epäilyjä lisäaineisiin nähden. Makkaroissahan noin yleisesti on sulfiitteja ja nitriittejä, joiden en uskoisi kovin terveellisiä olevan.

Toinen silmiin osunut tutkimus käsitteli ruokavalion positiivista vaikutusta ADHD-lapsiin. Se löytyi www.tiede.fi-sivustolta ja alkuperäinen tutkimus on julkaistu Lancet-lehdessä. Lyhyesti, erittäin rajoitettu ruokavalio sai aikaan ADHD-oireiden vähenemistä ja ruokavalion laajennus toi ne takaisin. Tutkijat eivät ilmeisesti kuitenkaan saaneet selville mitkä ruoka-aineet toivat oireet esiin. Itseäni kiinnostaisi jälleen lisäaineiden merkitys tässä asiassa.