Minulla on ollut pitkään huono omatunto siitä että kierrätän vain osaksi. Tahtoo sanoa: paperi ja pahvi löytävät useinmiten omaan astiaansa, mutta biokin valitettavan usein sotkeentuu sekajätteeseen.

Biojäte

Bio minua harmittaa erityisesti, mutta myönnettävä on, että syynä on liian usein laiskuus. Bioastiani on liian suuri ja sen täyttyminen kestää aika kauan. Liian täyttä biojätepussia ikinä kantaneet tunnistanevat riskit tässä... Sitten minua ällöttääkin se homehtuneen massan pesu ämpäristä enkä laitakaan uutta pussia hetkeen.

Tähän siis ratkaisuna se, että taittelen paperista näpsäkän biopussin joka päivä. Yleensä siis illalla töistä tultua ja ruuanlaiton alussa. Pussukan pohjalle silppuan hiukan kananmunakennoa ja laitan päivän biojätteet. Töihin lähtiessä vien pussin roskiin.

Tätä on nyt kokeiltu viikko ja hyvin näyttää toimivan: ei hajuhaittoja, huonoa omaatuntoa tai muutakaan. Lisäplussana tulee paperi- ja pahvijätettäkin hyödynnettyä muualle.

Vielä pitää keksiä joku kivannäköinen purkki, jossa tuota pussia säilytän. Teen sen A3 koon aukeamasta, joten pussista tulee aika pieni ja siksi se lojuu keittiön tasolla tällä hetkellä.

Energiajae, metalli, lasi, ongelmajäte ja paristot

Minua sieppaa että energiajakeeseen kuuluvaa tavaraa tulee joka paikasta, mutta sille ei sitten ole keräysastiaa tuossa taloyhtiön jätekatoksessa. Sama koskee metallia. Paristoja ja ongelmajätettä tulee onneksi kiitettävän harvoin. Lasia olen puolestaan onnistunut varastoimaan säilytyspurkeiksi.

Olen silloin tällöin yrittänyt näitä kierrättää, mutta kun en töihin lähtiessä lastaa kasaa roskapusseja mukaan, niin ne jäävät viemättä. Vielä en ole keksinyt hyvä paikkaa varastoida näitä jätteitä, joiden viemiseen täytyy varata aivan oma aikansa.

Nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni näiden kanssa. Yritän keksiä niille järkevän paikan. Erään teorian mukaan sekajätettä tulisi huomattavasti vähemmän, joten ehkä voisin vain uudelleenjärjestää allaskaapin roskasäiliöt. Paperi ja pahvi kerääntyvät jo omiin paikkoihinsa (eivät ole kovin esteettisiä kyllä ja siihenkin on mietinnässä silmää miellyttävämpi ratkaisu - ainakin niillä on paikka).

Lähinnä siis tarve on kahdelle osiolle: metalli ja energiajae. Lasit täytynee keräillä erikseen jollen voi niitä uudelleenhyödyntää.

Haukkaankohan jälleen liian suuren palan kerralla yrittäessäni järjestää koko systeemin heti kuntoon?