Olen huomannut, että keksin paljon paremmin ruokia nykyään niistä aineksista mitä kaapista löytyy.

Entinen elämäni vaati aina tomaattimurskaa, mutta nyt sitäkään ei aina ole. Sen sijaan kaapin täyttävät erilaiset kasvikset, joita voi sotkea miten vain keskenään. Kasvikset ovat myös luomua. Vain muutaman kerran on tänne tuotu ei-luomua, mutta kotimaista kuitenkin.

Maustamisessa olen siirtynyt käyttämään vain muutamaa maustetta: suola, pippurit, paprika, yrtit ja silloin tällöin curry tai muu erikoisempi. Paljon tulee laitettua valkosipulia ja jopa inkivääri on löytänyt takaisin ruokiini.

Voisin vaikka vannoa, että huolimatta pienemmästä kasvismäärästä saa ruoan riittämään pidempään. Ruoat maistuvat oikeasti jollekin eivätkä ole vain omituista mössöä. En voisi enää kuvitella käyttäväni liemivalmisteita tai fondeja maun vuoksi. Vinkkinä vanhemmille: meillä ruoka maistuu muksulle paremmin kun on saanut osallistua sen tekemiseen: pilkkomiseen, sekoitteluun ja muuhun. 

Vielä pitäisi opetella kasvukaudet ulkoa ettei tarvitse kaupassa muistella. Onneksi kesäaikaan ainakin kotimaassa kasvavien asioiden löytäminen ja muistaminen on helppoa.

Mutta siitä hitaudesta. Ensin kuvittelin ettei tästä mitään tule jos ruoka ei ole lämmitettävässä muodossa heti. Nyt voin vallan mainiosti tehdä ruokaa tunnin kotiin tullessa ja ainoa hankala asia saattaa olla työpäivän jälkeen hiipivä nälkä ja sen myötä kärsimätön äiti.

Mitä sitten tapahtui? En oikeastaan tiedä. Yhtäkkiä vain huomasin että ruoka maistuu nykyään joltakin, osaan tehdä ruoan melkein mistä vaan eikä minulle edes tullut mieleen lämmittää mikrossa mitään.

Hitain asia ovat nuo muutamat, jotka täytyy todella ennakoida. Leivän tekoon menee ainakin kaksi tuntia, jogurttiin toista päivää ja vehnän idätykseen vieläkin enemmän. Asiat voi nähdä hankalina ja valita sen helpomman tien eli käydä kaupassa ostamassa nuo valmiina. Toki tässä arkikiireissä jää välillä ennakointi välistä ja olen pakotettu hakemaan kaupasta asioita. Toisaalta, leipään tuo mukavaa vaihtelua ruisleipä, jota en nyt ole jaksanut tehdä hetkeen. Pitäisi kyllä taas kunnostautua siinäkin. Juurtakaan minulla ei enää ole...

Yrttien kasvatusta kokeilen tänä vuonna. Toistaiseksi alku on ollut huono. Lähtivät kyllä kasvuun innokkaasti, mutta yhtäkkiä se lopahti. En oikein tiedä mitä tapahtui tai missä vika, mutta sitkeästi meinaan yrittää vielä.

Meni taas aiheen vierestä ja sivuraiteelle, mutta olkoon