Valitettavasti tarkkoja summia minulla ei ole tällä hetkellä. Pitää niitä alkaa taas kirjoitella, jotta saan tarkat tilastot tästä luomuprojektista ulos. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että rahaa menee huomattavasti vähemmän ruokaan kuin aiemmin. Ainakin puoleen on tippunut käytetty rahasumma.

Mikä siis on muuttunut vuodenvaihteen jälkeen?

  • Ostan kaikki kasvikset luomuna. En osta tuotetta, jos hinta on aivan älytön. Esimerkiksi viinirypäleistä en suostu maksamaan seitsemää euroa puolesta kilosta. Ostan tilalle muuta. Huomasin tosin myös, että samalla tuotteella voi olla huima hintaero vierekkäisissä liikkeissä. Kannattaa siis hiukan tehdä tutkimusta.
  • En osta mitään valmista tai puolivalmista. Poikkeustapauksissa myönnän ostaneeni leipää kaupasta, mutta nämä kerrat ovat todella harvassa.
  • Teen itse ruuan alusta loppuun. Sen huomasin myös, että luomukasvis jostain syystä riittää aivan älyttömän pitkälle. Yhdestä parsakaalista teen vaikka kuinka monta ateriaa kun ennen meni koko kaali kerralla. Haluan uskoa että tuote vain on parempi.
  • Teen jogurtin mahdollisimman usein itse. Valitettavasti eteen tulee tilanteita, jolloin on nopeampi ostaa se purkki kaupasta kun on laiskuus iskenyt ja on ehtinyt juuri loppua, mutta nämä toivottavasti vain harvenevat.
  • Turhuuksia eli naposteltavia on tullut ostettua hirvittävän harvoin. Painossa se ei valitettavasti näy, mutta lompakossa sitäkin selvemmin.
  • Muissa asioissa puolestaan etikka on korvannut melkein kaikki siivousaineet. Ruokasooda kuuluu myös puhdistajiini. Pesupähkinät ovat seuraavana kokeilulistallani, sillä erään ohjeen mukaan (en muista mistä näin, pitää kaivaa) niistä saisi myös astianpesukoneeseen käyvää ainetta.
  • Hiustenhoitoon käytän kaikenlaisia asioita: etikkaa, kahvia, teetä... 

Seuraavia askeleita:

  • Kotipuutarhaa aloittelen. Tässä kohtaa olen toivoton tunari, mutta ehkäpä opin matkan varrella. Minulla ei nimittäin ole pienintäkään käsitystä siitä kuinka pitkälle riittää yrttipuska ja kuinka paljon näitä viljelyksiä oikein pitäisi olla. Saati kuinka usein minun pitäisi noista istuttaa uudelleen...
  • Viljoista yritetään luopua seuraavaksi. Ajattelin nimittäin kokeilla tätä Heikkilän väitettä... Saapa nähdä kuinka käy.

Olen entistä vakuuttuneempi valinnan oikeudesta. Jollakulla muulla tilanne voisi olla toinen.