Tämä on ensimmäisiä kokeilujani, joka alkoi enemminkin yllytyshulluudestani kuin muusta. Olin jo aiemmin tutustunut No poo -liikkeeseen, mutten uskaltanut lähteä siihen. Töissä kun pitää käydä päivittäin, poislukien viikonloput. Projektin alkaessa pesin hiukseni joka päivä shampoolla, koska muuten ne rasvoittuivat ja pahasti. Hiuspohjani kutisi jatkuvasti ja kokeilin yhtä jos toistakin ainetta. Purnukoihin upposi ihan reilusti rahaa ja osaa en todella käyttänyt kuin kertakokeiluna. Sitten keskustelimme tästä No poo -liikkeestä muutaman henkilön kanssa ja yhden asian johtaessa toiseen, päädyin ilmoittautumaan halukkaaksi kokeilemaan tätä. Olihan pipokausi tulossa, joten saatoin aina pitää hattua päässäni pahimmassa tapauksessa. Ensimmäiset kolme, neljä viikkoa olisi kestettävä, sillä muuten ei tiedettäisi toimivuudesta.

Lyhyesti No poo tarkoittaa sitä, ettei enää pese hiuksiaan shampoolla. Teollisella, siis. Itse olen lähtenyt tähtäämään täysin vesipesuun, mutta muutamat käyttävät palashampoita tai muita vastaavia luonnollisia aineita. Alku aina hankalin, sanotaan. Itseltäni todella kesti sen kolme viikkoa, etteivät hiukseni enää näyttäneet kovin pahoilta. Prosessin alkupuolella hiukset näyttivät hyviltä heti "pesun" jälkeen, mutta jo seuraavana päivänä rasvoittuminen alkoi.

Oma aloitukseni käsitti ruokasoodan ja etikan käytön. Pesin hiukset ruokasoodaliuksella sunnuntaisin ja keskiviikkoisin sekä joka päivä vedellä. Pestessäni käytin niin kuumaa vettä kuin kärsin ja huuhtelin aina viimeiseksi viileällä vedellä. Kolmen viikon jälkeen jätin ruokasoodan pois ja siitä lähtien olen pessyt vedellä ja huuhdellut etikalla. Hyvää jälkeä saa myös huuhtelemalla teellä. Öljyjä tai muita en ole latvoihin käyttänyt lainkaan. Hiusten anna kuivua itsekseen. Suurimmat vedet puristan pyyhkeeseen.

Pesuaineeni:

  • 2,5 dl vettä ja 1 tl ruokasoodaa
  • 2,5 dl vettä ja 1 - 2 tl omenaviini- tai väkiviinaetikkaa
  • teetä (vihreä on paras, mutta mustaakin olen kokeillut)

Eri tapoihin olen törmännyt. Toiset hierovat ruokasoodan kuivana päähän ja huuhtelevat. Toiset tekevät tahnan, eli käyttävät vähemmän vettä. Ruokasooda on kuitenkin aika voimakasta ainetta ja siksi valitsin itse tuon liuksen. Suhteita voi muuttaa miten itse haluaa. Etikkahuuhtelun teen aina siten, että huuhtelen pois. Osa jättää huuhtelematta.

Plussat:

  • Eipä mene rahaa shampoisiin :)
  • Hiuspohjani ei kutise
  • Vaalennetut raidat hiuksissani eivät ole enää kuivat ja säkkärät (kuten ennen)
  • Hiukset tuntuvat kevyiltä
  • Hiukset eivät sähköisty (mikä on mahtavaa näin talvella)
  • Päänahkaa tulee hierottua usein

Miinukset:

  • En tiedä miten selitän tämän kampaajalleni
  • Hiukset ovat lytyssä. Tästä on tosin sanottu, että paranee ajan kanssa. Minulla on melkein kolme kuukautta takana, joten saapa nähdä.
  • Perhe hiukan valittaa etikan hajusta suihkussa ;)

Edessäni on vielä kampaajakäynti, jolloin pitäisi leikellä ja värjätä. Saapa nähdä kuinka käy tuon värjäyksen, sillä väriaineita ei taida saada pois muuten kuin pelkäämälläni shampoolla. Ja varoituksen sana: kertahairahdus riittää nollaamaan koko homman!