Ja taas löytyi artikkeli Tämä on karu totuus lisäaineiden vaikutuksesta ihmiseen, jossa kerrotaan muunmuassa natriumglutamaatista, nitraateista ja väriaineista.

Natriumglutamaatti on siis arominvahvenne, joka on luonnollisen kaltainen yhdiste. Ilmeisesti liiallisessa käytössä tuo alkaa tuhota hermosoluja, joten vältettävä. Huomioitavaa on, että natriumglutamaatti (E621) ei ole ainoa arominvahvenne, vaan näitä ovat kaikki välilttä E620 - E641. Näitä on laitettu yllättävän moneen paikkaan, joten kaupassa saa olla tarkkana.

Nitraatit puolestaan ovat väriaineita, joiden avulla esimerkiksi lihavalmisteet saadaan näyttämään syötäviltä. Eihän kukaan meistä haluaisi harmaata massaa ostaa. Prosessoidun lihan yhteys suolistosyöpään on todettu (tietoa suolistosyövästä) ja Antti Heikkilän mukaan (ainakin) tuo johtunee siitä että nitraatti muuttuu nitrosamiiniksi.

Lihan massatuotantoa vastaan puhuu myös tämä Kauppalehden artikkeli. Huomautan tässä kohtaa, että artikkeli lähinnä tuntuu puhuvan kasvissyönnin puolesta. Itse kannatan enemmän vastuullista lihansyöntiä. Meillä esimerkiksi metsästetään, joten riistaa tulee syötyä. Lisäksi mieluimmin hankin muun lihan sellaiselta tilalta, jossa eläintä on kohdeltu oikein. Ihan jo siitä syystä, että mielestäni luonnollisesti kehittynyt lihas elämäänsä tyytyväiseltä eläimeltä maistuu paremmalta. En myöskään halua syödä kasvuhormoneja tai antibiootteja tietämättäni.

Ja viimeisenä linkki Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin artikkeliin Elintarvikkeiden lisäaineet ja yliherkkyys, jossa kerrotaan muun muassa missä erilaisissa valmisteissa on mitäkin lisäainetta.

Uhkaapas mennä valistuksen puolelle  Siispä. Itse olen tarkkana kaupassa näiden varalta. Vältän siis prosessoitua lihaa, teen mausteseokseni ja lihaliemet itse. Leivon leipää ja sellaista. Saatan ostaa valmiita maissilastuja, mutten koskaan maustettuja, sillä niissä on aromeja ja arominvahventeita. Sama koskee perunalastuja.